Plăceri mediteraneene
text de Lucian Muntean (Adevarul literar si artistic 2008-07-16)
La Barcelona eşti fascinat de dantelăria Cate–dralei Sagrada Familia a lui Gaudi, însă merită să îţi faci timp să descoperi şi celelalte comori ale întregii regiuni Catalonia, cum ar fi Muzeul Dali din Figueres sau vechiul oraş Girona.
Când ieşi din aeroport, nu trebuie să te stresezi cum ajungi la destinaţia dorită, pentru că atât autobuzele spre centru, cât şi taxiurile sunt extrem de bine coordonate. Şi nu te usucă la buzunar.
Deşi afluxul de turişti este mare indiferent de sezon, nu există riscul să rămâi fără cazare. Prima dată, vrei nu vrei îl întâlneşti pe Gaudi. Pe vestitul bulevard Passeig de Gracia sunt impozantele clădiri Mila (căreia localnicii îi zic La Pedrera – carieră de piatră, în traducere) şi Batllo, a cărei faţadă îţi sugerează lupta Sfântului Gheorghe cu balaurul. Pe acoperişul casei Milo te poţi plimba printre hornuri care seamănă cu soldaţii chinezi de teracotă.
Parcul din piatră
Ar mai fi parcul Guell, gândit iniţial ca un ansamblu rezidenţial luxos. Ai senzaţia că un val uriaş se răsfrânge printre palmieri. Totul este clădit din piatră, decorată cu mozaicuri de ceramică. Sătul de atâta arhitectură şi grandoare, din aglomeraţia de pe strada La Rambla (plină de turişti, muzicanţi, dansatori de flamenco, mimi, chioşcuri cu suvenire), m-am lăsat dus spre La Boqueria, cea mai mare piaţă agroalimentară din Barcelona.
Ca să fii sigur că nimereşti la produsele proaspete, poţi să urmezi băbuţe care au la braţ coşuri de rafie şi care îţi pot recomanda produse tradiţionale apetisante. Şi chiar ai nevoie de un sfat pentru că tarabele sunt pline cu fel de fel de fructe şi legume exotice, dar şi "vietăţi" marine de care nici n-am auzit.
La loc de cinste e faimosul jambon din porc iberic, îngrăşat numai cu ghindă. Dacă vrei să deguşti din bucătăria tradiţională, mergi la restaurantele din Barceloneta (un vechi sat pescăresc), din apropierea mării. Sunt mici şi cochete şi ai senzaţia că ai intrat la cineva drag în casă.
Neapărat trebuie să guşti paella cu scoici, creveţi, calamar şi un pahar de vin Sangria, băut cu gheaţă. Un alt loc important care merită vizitat este Montjuic ("muntele evreiesc"). Aici, se află o fortăreaţă în stil vouban. În apropiere este Muzeul Etnografic "Poble Espanyol", construit în 1929.
Are aspectul unei mici cetăţi, iar în toate clădirile de pe tot cuprinsul muzeului sunt ateliere de sticlari, bijutieri, ceramişti. La un moment dat, am avut senzaţia că păşesc pe străduţele Sighişoarei natale.
Dar să lăsăm nostalgiile… Dacă ţi-ai propus o cură de artă, nu rata Muzeul Miro şi Palatul Regal, în care se găseşte Muzeul de Ceramică. Acest palat, situat pe bulevardul Diagonal, este în mijlocul unei splendide grădini cu palmieri, bambuşi şi alte plante mediteraneene.
În oraşul lui Dali
La două ore de mers cu maşina înspre nord-estul Spaniei, în regiunea Catalonia, cu o identitate proprie atât istorică, cât şi lingvistică, ajungi în Figueres, oraşul natal al lui Salvador Dali. Este locul unde artistul şi-a petrecut ultima perioadă din viaţă.
Atracţia turistică a oraşului o constituie Fundaţia Gala-Salvador Dali, creată în 1983 de însăşi Dali. Clădirea fostului teatru a fost transformată într-un spaţiu expoziţional care te surprinde prin creativitatea şi geniul marelui suprarealist. Am avut parte aici de o experienţă vizuală uluitoare.
La Girona, un vechi oraş fondat de romani şi înnobilat cu monumente în stil gotic, romanic şi baroc, păstrate într-o formă deosebită, am poposit la Catedrala catolică şi apoi la Băile Arabe, un complex în stil romanic care a fost construit în anul 1119 de comunitatea musulmană.
Faţadele vechilor clădiri completează tabloul cromatic prin reflexia în râul Oniar, care străbate Girona. La tot pasul te îmbie terasele, cafenelele şi restaurantele cu specific local. Un sejur de o săptămână în Catalonia îţi stârneşte pofta de a reveni cât mai curând.
Nu rataţi la Barcelona!
Concerte: Bruce Springsteen, pe stadionul Camp Nou al echipei FC Barcelona, 19 şi 20 iulie. Toate biletele sunt vândute, dar sigur mai găsiţi vânzători ocazionali la intrare; Joan Baez, pe 28 iulie, în Palau de la Musica; Coldplay, pe 6 septembrie, la Palau Sant Jordi; Madonna, pe 18 septembrie, la Stadionul Olimpic; Sigur Ros, pe 13 noiembrie, la Razzmatazz.
Festivalul Grec 08. Teatru, muzică, dans, circ şi multe alte reprezentaţii. Este un eveniment pe care nu ai cum să-l ignori dacă te afli în Barcelona, pentru că evenimentele se întâmplă la tot pasul, până la începutul lunii august.
Festivalul Fiesta La Merce, dedicat mitologiei şi culturii catalane se desfăşoară pe 20 şi 21 septembrie.